Biološka čistilna naprava je občutljiva na kemikalije

Čistilna naprava je obvezna tam, kjer ni možen priklop na kanalizacijo, ki je javna, takšen je namreč zakon. Lahko imate zaprto greznico, ki jo komunala prazni periodično ali ko jih pokličete, ali pa imate čistilno napravo v skladu z zakonom, iz katere se potem mulj odpelje na posebno deponijo in se odvede tudi čista  voda v okolje. Katere so sodobne čistilne naprave – beri več na tej povezavi. Sodobna čistilna naprava razbremeni okolje, je v skladu z zakonom in pomaga, da odvoz komunalnih voda ni tako pogost ter drag, ker se v njej s pomočjo bakterij razgradijo ostanki sanitarnih voda in blata.

čistilna naprava

Sodobna čistilna naprava deluje  v več fazah, ko dovaja toploto on se razvijajo kolonije bakterij, ki razgradijo vsebino odpadne vode, potem se mul usede na dno in čista voda odteče v drug prekat. Tam se dodatno očisti in odteče naprej v okolje ali se posebej zbira in odvaža na poseben kraj, kar stori komunala. Enako stori tudi z odpadnim muljem, ki se odlaga na zato posebna mesta, ki jih ima komunalna služba.

Kakovostna čistilna naprava varuje vas, okolje, čistost pitne vode in je tiha ter deluje na naraven način. Da ne bi delovala, je kriv človek sam, če vanjo zliva kemikalije, ki ubijejo bakterije, ki os nujne za predelavo odpadkov in bi bil brez njih svet prekrit z umazanijo ter trupli.

Čistilna naprava je dokaj občutljiva naprava, ki se ustavi in preneha delovati, če vanjo zaidejo po nemarnosti na primer lasje, kosi blaga, damski vložki in drugi materiali, plastika ali tekstil, ki niso razgradljiva in zaustavijo delovanje naprave. Zato je treba paziti, da vanjo ne zaidejo take zadeve ter kemikalije. Za to so seveda odgovorni stanovalci stavbe, na katero je čistilna naprava priklopljena in morajo o tem biti obveščeni ter poučeni. Izberite pa raje betonsko kot plastično, ker je veliko bolj trdna in zdrži dlje časa, dobesedno večno.