Kako očistiti All-on-4?

Zobni vsadki All On 4 pritrdijo zobno protezo na vašo čeljustno kost in so odlična rešitev v primeru večjega števila manjkajočih zob. Vaš zobozdravnik vam bo svetoval sistem All-on-4 kot najboljšo alternativo tradicionalni totalni zobni protezi. Res je, da je pričvrstitev zobne proteze z implantati dražja kot navadna proteza, vendar omogoča boljše žvečenje, lažji govor in višjo samozavest.

Vendar pa dlesni okoli zobnega vsadka in pod zobno protezo potrebujejo posebno nego, saj se delčki hrane zlahka ujamejo v prostor okrog zobnih implantatov, s katerimi je pritrjena zobna proteza. Zato se je treba navaditi na dnevno rutino, ki bo zagotovila zdrave dlesni in tako omogočila dolgoročno obstojnost implantatov.

Pomemben nasvet je, da za zdrave dlesni upoštevate naslednje tri korake.

  1. Ščetkanje

Tako kot pri svojih zobeh je rutinsko ščetkanje zobne proteze na implantatih dvakrat na dan nujno. Izberite kakovostno zobno ščetko s srednje trdimi ščetinami in podarite vsem svojim naravnim zobem in mostičku krtačenje, ki naj traja vsaj 2 do 3 minute. Pazite, da z nežnimi krožnimi gibi krtačite vse do linije dlesni. Pri tem lahko izbirate med klasično ali električno zobno krtačko. Če se odločite za električno, potem je na voljo veliko različnih proizvajalcev, med katerimi sta najbolj poznana ORAL-B in Sonicare.

  1. Uporaba zobne nitke

Za odstranjevanje ostankov hrane, ki se nabirajo tik ob implantatih, ki držijo zobno protezo, lahko uporabite zobno nitko, lahko pa tudi posebno zobno krtačko.

  1. Uporaba zobne prhe

Vsakodnevna uporaba zobne prhe je odličen način čiščenja težko dostopnih mest. Večina zobozdravnikov priporoča uporabo prhe vsaj enkrat na dan za odstranjevanje delcev hrane. Med najbolj priznanimi proizvajalci zobnih prh je podjetje Waterpik.

Poleg redne higiene pa ne smete pozabiti redno obiskovati zobozdravnika, ki bo pregledal stanje v vaši ustni votlini in vas opozoril na morebitne težave in preveril stanje proteze na implantatih ALL ON 4. Vsi, ki hodite k zobozdravniku v javne zavode oziroma zdravstvene domove in vsi tisti, ki imate zobozdravnika s koncesijo, imate enkrat letno na voljo brezplačni zobozdravstveni pregled.