Kosilnice za popolno ureditev okolice doma

Dom ustvari tudi njegova okolica. Vsak lastnik si želi, da bi bila ta urejena in na videz negovana. Da bi se izognili betonu, se ljudje pogosto odločamo za ureditev travnate zelenice. Ustrezna nega zelenice pa je tista, ki bo poskrbela, da vaša zelenica izstopa iz monotonosti okolice in nase opozori prav vse sosede – v dobrem smislu seveda.

Travnate zelenice predstavljajo priljubljeno ozelenitveno možnost tako ob hišah na vasi kot ob večjih stanovanjskih objektih v mestih. Zanje je značilno travnato rastje, ki bo bujno uspevalo le, če boste zanj redno skrbeli in ga negovali. Čeprav ljudje pogosto mislijo, da je košnja travnatih površin namenjena samo nadzoru rasti trave, pa lahko z redno uporabo kosilnice poskrbimo za boljšo razrast in splošno zdravje travnate zelenice.

Kakšno kosilnico izbrati?

Trg ponuja številne izbire različnih kosilnic, pri izbiri ustrezne kosilnice, pa naj bo vaše vodilo predvsem funkcionalnost. Za manjše površine ne potrebujete velikih kosilnic s številnimi dodatki, če pa je območje košnje veliko, si lahko prav z izbiro takšne kosilnice, ki je velika in vam po možnosti omogoča še sedenje, olajšate svoje delo (in življenje).

kosilnice-trava
Kvalitetna kosilnica pripomore k še lepši zelenici.

Za zdravo in bujno razrast trave na vaši zelenici lahko uporabite električne vretenaste kosilnice, ki poskrbijo za gladek in oster rez trave, ki prepreči pojav bolezni na vaši zelenici v nasprotju z običajnimi rotacijskimi kosilnicami, ki travo bolj scefra, zaradi česar se na rastlini poveča površina za vstop različnih okužb in s tem pojav bolezni.

O pogostosti košnje se običajno odloča vsak posameznik zase – odvisno od lastnih preferenc, predvsem pa od rastlinskih vrst, s katerimi ste zasejali zelenico v okolici svojega doma. Za dosego t.i. angleške trave, boste morali košnjo ponavljati redno in pogosto (vsaj enkrat na 14 dni), če pa ste večji ljubitelji cvetočih vrst (in opraševalcev), boste košnjo opravljali redkeje (morda enkrat mesečno), da bodo lahko travniške cvetlice pravočasno zacvetele (in semenile).