Izdelava visokokakovostnih samolepilnih nalepk po meri

Vrsta materiala, iz katerega je narejena nalepka, ima velik vpliv na njeno kakovost. Kakovost nalepke je odvisna od več različnih dejavnikov, kot so nosilec (silikonski papir) in vrsta materiala, lepilo, zaščita tiska, tisk ter oblika. Papirnate so najcenejše, vendar imajo kratko življenjsko dobo in se lahko hitro umažejo. Za tisk etiket na roli se pogosto uporabljajo samolepilni polipropilen (PP) in polietilen (PET), ki sta trpežna in odporna na kemične vplive. Za najbolj obstojne projekte pa se uporablja samolepilni PET. Za digitalne tiskalnike se uporablja samolepilni PVC, pri čemer so monomeri cenejši in se uporabljajo za notranje etikete z krajšo življenjsko dobo, medtem ko se polimeri uporabljajo za nalepke, ki so izpostavljene zunanjim vplivom.

Izbira pravega lepila in nosilca materiala za samolepilne nalepke

Pri izbiri pravega lepila za samolepilne nalepke je ključno upoštevati njihovo namembnost oziroma končno uporabo. Če nalepko lepimo na gladko in ravno površino, je standardno akrilno lepilo zadostno. Vendar, če jo lepimo na neravno podlago, kot so prašno barvani, mat, brušeni kovinski, leseni ali stenski materiali, je zelo pomembno uporabiti “Hi-tack” lepilo. To lepilo se po aplikaciji difundira v neravno podlago in zagotavlja zadosten oprijem. Navadno lepilo v teh primerih ne bo zdržalo in nalepka se lahko začne na robovih odlepiti. Če želimo, da se nalepka po uporabi enostavno odstrani brez ostankov lepila, lahko uporabimo “reomovable” lepilo.

Nalepke

Nosilec materiala je papirni nosilec z gladkim silikonskim slojem, na katerega je nalepka pritrjena pred aplikacijo. Ta nosilec omogoča, da lepilo ostane sveže in ohrani svojo moč. Slabo izdelani nosilci materiala pri nižje kakovostnih nalepk lahko povzročijo slabšo adhezijsko moč lepila in s tem tudi odstopanje nalepke po aplikaciji. Zato uporabljajo materiale samo od priznanih proizvajalcev, ki ne kompromitirajo kakovosti zaradi manjših proizvodnih stroškov. Pri izbiri naših nalepk lahko računate na naše znanje in visoko kakovost izvedbe. Pri podjetju Artis Linija so pred desetimi leti postali specializirana tiskarna, ki se ukvarja izključno s tiskom samolepilnih etiket. S tem so postali strokovnjaki na tem področju in opremili njihove prostore z vrhunsko in sodobno tehnologijo. Zaradi specializacije so izjemno prilagodljivi in osredotočeni na razvoj, kar ji omogoča, da lahko dosežejo kratke dobavne roke po konkurenčnih cenah.

Splet sitotiska in digitalnega tiska za popolno obstojnost in dodatno zaščito

Pri tiskanju nalepk uporabljajo dve glavni tehniki – sitotisk in digitalni tisk. Sitotisk z UV obstojnimi barvami zagotavlja popolno obstojnost na kemične vplive in visoko UV obstojnost. Vendar pa so pri sitotisku omejeni pri tiskanju večbarvnih dizajnov ali slik. V takšnih primerih se uporablja digitalni tisk, ki omogoča tudi bolj konkurenčno ceno pri manjših nakladah. Pri digitalnem tisku pa je pomembno omeniti, da je barva na bazi solvent topila, kar pomeni, da je občutljiva na topila ali razne kemikalije. Zato je pri izpostavljenosti vedno priporočljivo uporabiti zaščito. Nalepke, tiskane tako s sitotiskom kot z digitalnim tiskom, je mogoče dodatno zaščititi, kar lahko podaljša njihovo življenjsko dobo. Zaščita varuje nalepko pred mehanskimi poškodbami, kot so udarci in praske, ter pred UV sevanjem, kemikalijami in drugimi atmosferskimi vplivi. Tisk se lahko zaščiti z dodatnim slojem UV laka ali pa z laminacijo oziroma plastifikacijo, kar doda dodatno plast zaščite in trpežnost nalepki.

Izdelava nalepk po meri za popolno prileganje in dolgo obstojnost

Oblika nalepke ima tudi vpliv na njeno kakovost, saj dobro prileganje podlagi in pravilno zaključeni robovi vplivajo na življenjsko dobo in odpornost. Najpogosteje se izdelujejo kvadratne, pravokotne, ovalne ali okrogle. Pri kvadratnih in pravokotnih nalepkah je priporočljivo imeti rahlo zaobljene robove, da se ne vihajo. Okrogle so običajno najbolj obstojne, saj se ne vihajo. Vendar pa je možno izdelati tudi nalepke poljubnih oblik, če želite nekaj posebnega. Pri izbiri pravega materiala je priporočljivo, da jim čim bolj natančno specificirate vaše želje in potrebe glede na široko izbiro materialov in vrste tiska. Na podlagi vašega povpraševanja vam bodo lahko svetovali, kateri material je najbolj primeren za vas. Obstojnost naročene nalepke je odvisna od več dejavnikov. Glede na vaše potrebe bodo izbrali najprimernejši tisk in zaščito, da bo zagotovljena zadostna obstojnost ob hkratni dosegljivosti konkurenčne cene.

Kar zadeva trajanje nalepke na nosilnem papirju, imamo tako imenovano “shelf-life”, kar pomeni, da je nalepka uporabna 2 leti od tiska oziroma izreza, če je shranjena pri sobni temperaturi v prostoru z nizko vlažnostjo. Priporočljivo je, da nalepko uporabite znotraj enega leta od dostave na vaš naslov, saj bo lepilo še vedno 100% učinkovito. Pri vsakem produktu je potrebno imeti nalepko, ki je izdelana po meri. Izdelava izsekovalnega orodja namreč povzroča dodatne stroške, ki pri manjših nakladah lahko predstavljajo pomemben delež celotnih stroškov izdelave etiket. S širokim spektrom dodelav in izrezov po meri pa lahko izdelajo vse vrste etiket po konkurenčni ceni – omejitev pri izdelavi praktično ni.

Natančnost in prilagodljivost za hitro in ekonomično izdelavo

Izrez etiket po meri omogoča, da po tisku etikete izrezujejo glede na grafično zarisane linije. Vse je prilagojeno vašim potrebam, kar omogoča hitro in stroškovno učinkovito izdelavo. Pri zahtevnejših oblikah je strošek etikete nekoliko višji v primerjavi z bolj preprostimi oblikami, kot so kvadrat ali krog, saj je čas izreza etikete daljši. Vendar pa je vseeno izdelava etikete v takšnem primeru še vedno cenejša v primerjavi s tem, da se etikete izdela z izsekovalnim orodjem. Strošek izdelave izsekovalnega orodja se namreč lahko giblje med 70€ in 200€ ter več.