Kako se kupi in pripravi kitajsko zelje pak choi

Pak choi je zelenjava, ki prihaja iz Azije in ima več imen. Najpopularnejši recepti so narejeni iz te zeljnice, ki ji pravimo tudi kitajsko zelje, gorčično zelje ali pekinško zelje. Pak choi je največkrat del juh in je lahko tudi kot samostojna jed. Velikokrat se uporablja kot priloga. To zelje lahko kuhate, cvrete in jeste v surovi obliki. Preberite članek, kaj vse se da narediti s to izvrstno zelenjavo, ki jo lahko kupite tudi pri nas. Zagotovo ste zanjo že kdaj slišali, pa niste točno vedeli, za kaj gre in kako se pripravi.

pak choi

Pak choi je ena izmed vrst kitajskega zelja, ki se na več načinov pripravi z različnimi jedmi. Če prevedemo iz kitajščine, pomeni ta beseda belo zelenjavno. Vendar je vleiko vrst tega zelja in niso vsi enaki. Med seboj se razlikujejo po barvi, okusu, tudi po tem, koliko hrustajo in kako so veliki.

Če se sprašujete, kako bi izbrali pak choi, je odgovor tak, da ga izberete enako kot če bi izbirali navadno solato. Glejte, da ni uvelo in da ni porumenelo ali gnilo. Ko ga kupite, ga lahko doma shranite v hladilniku, da bo dlje časa obstalo. Lahko ga shranite v plastični vrečki na temnem kot na primer solato.

Ko pripravljate pak choi pa je približno tako, kot če bi pripravili radič ali zeleno. Konec stebla odrežete in odstranite vse slabe liste. Te ločite med seboj in operete. Surovo kitajsko zelje je sestavljeno pretežno iz vode, ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Vsebuje vitamine A, B, C in K ter kalcij, železo, magnezij, mangan, kalij in natrij.

Kitajsko zelje se kuha malo časa, vendar ga lahko skuhate od mehkega. Dodate mu lahko začimbe, papriko in drugo zelenjavo, mesojedci pa lahko dodate tudi meso, ki ga pripravite posebej. Če ga bolj razkuhate, pa je lahko kot omaka za krompir ali druge jedi. Naredite pa ga lahko enako, kot delate ostalo solato.