Peskalne komore se gradi v več korakih

Peskanje je poseben postopek, ki se ga poslužujemo predvsem takrat, ko želimo neko površino pripraviti za nanos barve ali laka, jo le očistiti in utrditi ali pa z nje odstraniti nadležno in estetsko neprivlačno korozijo (rjo). Gradnja peskalne komore pa sploh ni tako enostaven in lahkoten projekt, temveč zahteva kar nekaj znanja, truda in časa. Kakorkoli se peskanje sliši »znanstveno«, pa naj povemo, da je ta postopek popolnoma varen in neškodljiv, saj poteka brez vsakršnih kemikalij.

Peskanje lahko izvajamo na zelo različnih materialih, npr. na kovini, plastiki, betonu, lesu, kamnu. Poleg prej omenjene uporabne namembnosti peskalne komore oz. peskanja, pa se tega postopka lahko poslužujemo tudi, če želimo doseči posebne dekorativne oz. strukturne učinke.

Gradnja same peskalne komore poteka v več korakih. Najprej je potrebno narediti gradbeno jamo in vanjo namontirati scraper sistem za premik peskalnega medija. Šele na to podlago se namesti kovinska konstrukcija same peskalne komore, ki mora biti zelo natančno oblikovana – stene so izdelane iz posebnih panelov, ki poskrbijo ta tesnost komore, notranjost pa je ovita z gumenim ovojem, ki absorbira zvok. Prav tako je potrebno namestiti vrata in jih povezovati z delovanjem komore. Ker komore deluje povsem avtomatizirano, je potrebno poskrbeti tudi za elektronske oz. računalniške komponente, ki bodo omogočale, da bo s komoro lahko upravljal le en človek in še to vse na dotik. Pri gradnji komore je treba pozornost nameniti tudi vgradnji filtracijskega, ventilacijskega in separacijskega sistema ter namontirati voziček, ki ga moramo povezati na informacijski sistem, da bo lahko na določeno lokacijo natančno postavil do 20 ton težke valje. Voziček omogoča tudi sinhrono vrtenje valjev, kar pomeni, da je peskanje zelo natančno, deluje praktično brez napak in omogoča neskončno ponovljivost del. V tej fazi lahko komoro že ročno zaženemo, čeprav je potrebnih še nekaj del za dokončno delovanje in polno funkcioniranje komore.