Kakšna morajo biti požarna vrata

Požarna vrata so sestavni del načrta pasivne požarne zaščite stavbe. Požarna vrata se uporabljajo se za razdeljevanje požara, to je proces, ki postavlja fizične ovire na strateška območja okoli stavbe, da bi upočasnili širjenje plamenov in dima v primeru požara. Lahko so izdelana v kombinaciji lesa, jekla, mavca in aluminija. Imajo lahko tudi okna, ki so izdelana iz borosilikatnega ali keramičnega stekla, oba nudita višjo požarno odpornost kot standardno steklo in lahko vsebujejo žično mrežo proti razbitju.

 požarna vrata
Da bi povečali svoje protipožarne sposobnosti, so požarna vrata poravnana z okvirjem; morebitne reže zapolnimo s protipožarno tesnilno maso na osnovi silikona. Te pogosto spremlja napihnjen trak, pritrjen na dnu vrat, ki se razširi, ko je izpostavljen toploti, da prepreči pronicanje dima pod njim. Požarna vrata so običajno zasnovana tako, da vključujejo mehanizem za zapiranje. Ti vzmetni ali hidravlični mehanizmi, ki so običajno nameščeni na vrhu vrat, prisilno zaprejo vrata in preprečijo, da bi ogenj in dim prehajal iz enega območja v drugega.
Vredno je omeniti, da čeprav lahko mnoga vrata vsebujejo nekatere ali vse te značilnosti, morda niso nujno požarna vrata. Da se lahko imenujejo tako, mora biti projekt certificiran s strani proizvajalca. Certifikat protipožarnih vrat se podeli, ko vrata opravijo različne teste v odobrenem centru, vključno s simulacijo požara in napetosti. Katera vrata so certificirana, lahko ugotovite po nalepki na njihovem zgornjem robu, na kateri so navedeni proizvajalec, datum izdelave in določena požarna stopnja.
Obstajajo različne stopnje protipožarnih vrat in vsaka nudi drugačno stopnjo zaščite. Razredi so ločeni glede na to, kako dolgo lahko vzdržijo ogenj. Glavni vidik, po katerem se razlikujejo razredi, je certificirana debelina jedra vrat. To je osnovni material vrat, čez katerega je pogosto lahko estetski sloj različnih materialov.
Vsi predpisi, ki se nanašajo na uporabo požarnih vrat, so vsebovani v Požarni varnosti. V skladu z zakonodajo so požarna vrata obvezna v stanovanjskih stavbah, višjih od 2 nadstropij; vsa vrata, ki vodijo na stopnišče. Za komercialne ali negospodinjske stavbe se zahteve glede požarnih vrat razlikujejo glede na to, ali so evakuacijske poti navpične ali vodoravne.