Resasti bradovec nosi številne koristne učinke

Se tudi vi pogosto znajdete v objemu iskanja novih priložnosti za spodbujanje zdravja? Že poznate glivo imenovano resasti bradovec – zakaj je dober in zakaj ga je smiselno uporabljati, bo glavna tema današnje objave, zato ostanite z nami.

Kaj sploh je resasti bradovec?

Resasti bradovec je belo obarvano gliva, značilne kroglaste oblike z dolgimi izrastki, ki spominjajo na levjo grivo. Zato ne preseneča, da jo v angleščini dejansko imenujejo kar levja griva. Gre za užitno vrsto glive, ki jo naravno prisotno najdemo na območjih Severne Amerike, Evrope in Azije. Običajno raste na razkrajajočih se deblih, lahko pa jo najdemo tudi v parazitski obliki na živem drevesu.

 

korenine živega drevesa

 

Njena vloga v zahodni kulinariki je postala prepoznavna zlasti s prihodom znanja o kitajski tradicionalni medicini, kjer že stoletja s pridom izkoriščajo njene zdravju koristne učinke. Tako naj bi antioksidanti prisotni v tej glivi pomembno prispevali k boju pred vnetji in oksidacijo telesa. Koristne antioksidativne lastnosti pa tradicionalna kitajska medicina povezuje z bojem proti sladkorni bolezni, srčno-žilnim obolenjem in različnim avtoimunskim stanjem. Ob tem je potrebno dodati, da koristne antioksidativne lastnosti glive že potrjujejo tudi znanstvene raziskave, vse več pa je dokazov tudi o pomenu spojin te glive za imunski sistem.

Ekstrakti glive imajo koristne učinke tudi pri zdravljenju anksioznosti in depresije, ki v sodobnem svetu predstavljata vedno večjo težavo, ki je posledica zlasti hitrega in stresnega načina življenja. Znanstvene raziskave opravljene na miših so med drugim dokazale, da so imele miške, ki so jim v prehrano vključili tudi ekstrakt resastega bradovca, v krvi manj bioindikatorjev, ki so sicer značilni za depresije.

Uporaba glive naj bi povečala prepoznavo, ugodno vplivala na spomin in druge kognitivne funkcije, prav tako pa so nekatere raziskovalne skupine potrdile, da potencial te glivne vrste pri zdravljenju in preprečevanju zmanjšanja kognitivnega zdravja – vključno z zmanjšanjem tveganja za pojav Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni. In vitro raziskave pa kažejo tudi potencial vrste pri preprečevanju pojava rakavih obolenj, vključno z levkemijo.