Zdravljenje zoba in posledice

Zdravljenje zoba se ne sliši preveč zabavno in neboleče delo vendar je vse eno dobro vedeti, kaj storiti ko se pojavijo težave. Zdravljenje je postopek, pri katerem je potrebno odstraniti vneto in okuženo tkivo, ki se skriva v notranjosti zoba (v kanalih). Za uspešno pravilno zdravljenje je potrebno temeljito mehansko čiščenje kanalov, potrebno jih je razkužiti ter jih na koncu napolniti s polnilnim sredstvom.

Za zdravljenje zoba se obrnemo na zobozdravnika, ki mora dobro poznati zob in njegovo zgradbo. Ta je sestavljen iz zobne korenine, ki jo prekriva zobni cement in je vpletena v kost, ter zobne krone, ki je vidna v naših ustih in jo prekriva plast sklenine. Zobna pulpa se nahaja v votlini zoba in je živo tkivo, ta pa vsebuje žile in živce. Zobje imajo med seboj različno število kanalov in korenin, ki potekajo od pulpe do korenin. Za zdravljenje zoba je potrebno te informacije poznati.

Velikokrat je zdravljenje potrebno zaradi vnetja pulpe oziroma živca v zobni votlini (pulpitis). To nastane, ko karies prodre tako globoko v zob, pride do živčnega tkiva zato zob začne skeleti in se močno ojačajo ob kemičnih in termičnih dražljajih ali v ležečem položaju. Bolečina se kasneje lahko širi tudi na uho.

Eden izmed najbolj znanih potreb za zdravljenje povzroča periapikalno vnetje (granulom). Ko zobna pulpa odmre, se v zobni votlini razširijo bakterije, ki prodirajo čez korenine v kost ter s tem povzročajo vnetje kosti. Tako vnetje se po po navadi pokazalo šele na rentgenskem slikanju, ki prikaže veliko škodo. V takem primeru je zdravljenje zoba obvezno saj lahko vnetje napreduje, nastanejo otekline in izcedki gnoja ali pa se razvije celo cista.

Zdravljenje zoba za proces potrebuje veliko znanja, časa in pripomočkov. Za začetek je za zob potrebno rentgensko slikanje da zobozdravnik točno vidi, kaj mora storiti. Pred posegom lahko po želji pacienta uporabimo anastezijo. Iz zoba nato odstranimo vse nekdanje plombe in karies. Kasneje je pomembna kemična obdelava za zdravljenje in napolnitev kanalov s polnilom, Uspešno zdravljenje pokažejo rentgenski posnetki.