Italijansko vino in njegova tradicija

Na spletni strani lahko najdete odlično italijansko vino, ki ga lahko podarite za najrazličnejše priložnosti.

Že stoletja je znano, da je Italija dežela odličnega vina. Vino je del bogate kulturne dediščine, pri Italijanih pa je prisotno skoraj v vsakdanjem življenju. Postreže se kot pijača na družabnih dogodkih ali pa tudi pri navadnih obrokih doma. Zaradi močnega okusa in kvalitete je italijansko vino eno najbolj cenjenih vin na svetu.

Italijanska vinska tradicija sega že davno, saj naj bi vino izviralo že iz časov stare Grčije in Rimskega cesarstva. V 8. stoletju so Grki v južno Italijo prinesli vinske trte, tam pa so zaradi podnebja zelo hitro rasle in obrodile. To tradicijo so kasneje nadaljevali Rimljani, ki so ustvarili poseben sistem vinogradništva in ga razširili po cesarstvu.

Ena izmed najbolj znanih vinogradniških regij je Toskana. Že samo ime je po celotnem svetu poznano kot dom znanega vina Chianti. To vino je kiselgastega okusa in ima močne aromatične lastnosti. Toskana pa je znana tudi po drugih vin ih, kot so Sangiovese, Brunello in Nobile di Montepulciano. Naslednja zelo znana regija, kjer pridelujejo italijansko vino je Piemonte. Ta severozahodna regija je znana po rdečem vinu Barolo, prideluje pa se iz grozda imenovanjega Nebbiolo. Ostala vina, ki izhajajo iz Piemonta pa so Barbaresco in Dolcetto. Še en otok, ki je zelo znan po svojem izvrstnem vinu je Sicilija. Znana je po vinu posebne sorte, ki ga imenujemo Nero d’Avola in Marsala in je sladko fortificirano vino. Največkrat se uporablja kot aperitiv.

V Italiji je obrok brez kozarčka vina skoraj nepredstavljiv. Ima zelo pomembno vlogo v družbenem življenju in se ne obravnava le kot odlična pijača, vendar kot umetnost s spoštovanja vrednim okusom in tradicijo.

Če se znajdete v Italiji si nikar ne pozabite obiskati vinogradov ali degustacije vina. Turisti največkrat obiščejo Toskano , vinske degustacije in festivale.