Alzheimerjeva bolezen je vse pogostejša

Tudi vi opažate, da kdo izmed vaših bližnjih vse bolj pozablja, je odsotne, včasih razdražljiv, je izgubil občutek za orientacijo … Alzheimerjeva bolezen je na žalost vse pogostejša bolezen, ki se kaže v različnih znakih oz. simptomih. Zgoraj omenjeni so le nekateri izmed teh znakov, na katere pa je vsekakor potrebno biti pozoren in takoj, ko jih opazimo pri komu izmed bližnjih, ukrepati, torej odpeljati to osebo do osebnega zdravnika, ki bo odredil nadaljnje preiskave.

Alzheimerjeva bolezen ni bolezen današnjega časa, saj je v človeški zgodovini prisotna že lep čas, drži pa, da je na žalost vse pogostejša, k čemur botrujejo številni dejavniki, zagotovo tudi vse bolj prisotna digitalizacija našega življenja. Sami bolniki običajno ne opazijo, da se z njimi kaj dogaja, spreminja, zato pa je bolezen toliko bolj očitna za vse svojce, prijatelje oz. na splošno za ljudi, ki obkrožajo osebo z Alzheimerjem. Zato tudi velja, da je omenjena bolezen v bistvu težja za sorodnike kot pa za samega bolnika. Na žalost znanstveniki še niso odkrili (učinkovitega) zdravila, ki bi enkrat za vselej pozdravilo Alzheimerjevo bolezen, zato pa obstajajo različne terapije, ki lahko pomagajo omiliti oz. upočasniti napredovanje simptomov. Res je, da so terapije najbolj učinkovite v zgodnjih fazah bolezni, zato je tako pomemben čim prejšnji obisk zdravnika, ki bo odredil ustrezne preiskave za ugotavljanje resnosti bolezni, a spodbudni rezultati so se izkazali tudi v poznejših fazah bolezni. Če svojca že ne morete popolnoma pozdraviti, mu pa lahko vsaj podaljšate kvaliteto življenja in poskrbite za nekaj poslednjih (lepih) spominov z vami.

Alzheimerjeva bolezen je torej vse pogostejša bolezen današnjega časa. Izraža se lahko v različnih simptomih, najpogosteje pa se seveda opaža v tem, da bolnik vse bolj pozablja. Pomembno je, da svojca čim prej, ko opazite simptome bolezni, odpeljete k zdravniku, saj je le zgodaj odkrito bolezen mogoče do določene mere omiliti.