Med in zakaj je tako poseben

Med verjetno že vsi poznamo, eni ga obožujejo, drugim ni ne slab ne dober, tretjim je pa tako rekoč zanič. Je tudi eden izmed najbolj znanih čebelarskih izdelkov poleg voska. En Slovenec na leto poje povprečno en kilogram medu, saj ga dandanes dajejo v razne ostale izdelke kot so razne sladice, kremni namazi in še in še. Slovenija ima zelo bogato zgodovino in tradicijo. Če bi želeli ali pa če razmišljate o nabavi medu vam priporočam https://medenizaklad.si/slovenski-med/ kjer vam ponujajo zelo kvaliteten in kakovosten med vseh raznih sort.

med

Med je tudi vključen v tradicionalni slovenski zajtrk poleg kruha, mleka, jabolka in pa masla. Seveda pa ga lahko tudi uporabljamo na več različnih načinov kot so, da ga namažemo na kruh, lahko z maslom ali brez, ga zmešamo v čaj namesto sladkorja, saj je veliko bolj zdrav kakor sladkor. Na zgornji spletni strani lahko najdete različne vrste meda z oznako SMGO, ki pa pomeni “Slovenski med z geografsko označbo”. Seveda pa ima tudi številne zdravstvene učinke in nam lahko pomaga pri okrevanju če smo bolni. Med se pa naredi tako, da ga čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja. Najstarejša upodobitev človeka, ki nabira med se nahaja v jami blizu Valencije v Španiji in menijo, da je stara vsaj 8000 let. Na preslikavi sta upodobljena dva nabiralca medu, ki ga odstranjujeta iz gnezda divjih čebel. Sestava medu je pa seveda odvisna od cvetlic iz katerih so čebele in druge žuželke črpale cvetlični nektar. Poznamo pa tudi več raznih vrst kot so: akacijev, cvetlični, gozdni, lipov, kostanjev, smrekov in še mnoge druge vrste meda. Pomaga nam tudi pri raznih pljučnih boleznih, pri prebavnih motnjah, lahko ga pa tudi uporabljamo v kozmetične namene. Med največjimi porabniki medu na svetu so Avstrija, Nemčija in Švica, kjer je na povprečje vsak prebivalec porabi več kot kilogram na leto.