Moja nova pametna hiša

Živimo v svetu, ki je že tko razvit, da nam na vsakem koraku ponuja določena ugodja, ki jih lahko reguliramo preprosto in enostavno kar z mobilnim telefonom, vse skupaj je del ponudbe, ki vam jo omogoča tako imenovana pametna hiša. S pomočjo mobilnika lahko v pametni hiši regulirate dejansko vse, tako svetila, kot senčila poleg tega pa vse druge elektronske naprave. Namen regulacije, ki vam ga omogoča pametna hiša je, da lahko ves nadzor upravljate na daljavo, vsekakor pa je prednost tega tudi energijska varčnost, ki vam je na dosegu rok, saj si hišo lahko ogrejete recimo pol ure pred prihodom domov, kar pomeni, da peč ne ogreva hiše cel dan, posledično prihranite že pri kurjavi. Ta tehnološko dovršena pametna hiša, pa vam omogoča tudi nadzor nad dogajanjem medtem, ko ste odsotni od doma, tako z varnostnega vidika kot tudi energetskega.

V kolikor se odločate za pametno hišo je potrebno o tem razmišljati že tekom gradnje, saj marsikdo pozabi na napetostno zaščito, ki jo ljudje največkrat pozabijo, kar pa prinaša lahko kar enormne stroške in težave z delovanjem pametne hiše. Prenapetostna zaščita je potrebna zaradi vseh pametnih naprav z elektronskimi elementi, ki so občutljivi na motnje in napake v električnem omrežju, vsaka motnja pri udaru strele pa krajša življenjsko dobo le teh naprav, lahko pa določena naprava posledično pošilja tudi napačne podatke in posledično pametna hiša ne deluje optimalno. V tem primeru prenapetostna zaščita varuje vaše naprave pred udari strele ter visokimi napetostmi, ki so posledica le te. Pametna hiša potrebuje prenapetostno zaščito skozi vse leto, saj je popravilo vseh nastalih poškodb naprav v kolikor se znajdete v času neviht in nimate zaščite lahko zelo draga, obenem pa je nekaj težav tudi z iskanjem napake v sistemu.

Vsekakor v kolikor razmišljate o pametni hiši si za planiranje ter izvedbo vzemite dovolj časa, saj se vam bo dobro planiranje zagotovo obrestovalo.