Pomembnost ultrazvoka vratnih žil za zgodnjo diagnozo srčno-žilnih bolezni

Pacienti, ki doživljajo omotice, vrtoglavice ali nenadno izgubo zavesti, potrebujejo ultrazvočni pregled vratnih žil. Gre za nebolečo in preprosto preiskavo, ki ne zahteva dodatne priprave. Ultrazvok vratnih žil se izvaja ambulantno, pregled traja približno pol ure, med pregledom katero pacient leži na hrbtu.

Ultrazvok vratnih žil je preprost postopek, ki poteka brez bolečin. Pacientu ni potrebno izvajati posebne priprave pred pregledom, kar prispeva k njegovi preprostosti. Pregled se izvaja ambulantno in omogoča zdravniku natančen pregled stanja žilnega sistema v vratnem predelu, ki je zaradi svoje površinske lege najlažje dostopno in omogoča lažjo diagnostiko.

Merjenje parametrov z ultrazvokom vratnih arterij

Ultrazvok vratnih žil se izvaja z namenom pregleda stanja žilnega sistema. Ta preiskava je še posebej pomembna, saj žile v vratu ležijo tik pod kožo, kar olajša izvajanje pregleda. Pravočasna diagnoza in zgodnji začetek terapije na podlagi rezultatov ultrazvoka vratnih žil lahko bistveno zmanjšata možnost razvoja srčno-žilnih bolezni, kar povečuje njegovo klinično vrednost.

Ultrazvok vratnih žil

Merjenje parametrov z ultrazvokom vratnih arterij

Ultrazvok vratnih žil omogoča zdravniku natančno opisovanje širine vratnih arterij, vključno z arterijo carotis communis, arterijo carotis interno in eksterno ter vertebralnimi arterijami na obeh straneh. Poleg tega se izvaja merjenje debeline stene arterij, znano kot IMT (skupna debelina intime in medije). Ta parameter se poveča pri bolnikih z zvišanimi krvnimi maščobami in visokim krvnim tlakom.

Dopplerska preiskava pri ultrazvoku vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil se izvaja sočasno s barvno in spektralno doplersko preiskavo. S to tehniko preiskave je mogoče prikazati stopnjo zožitve ali zamašitve vratne arterije. Dopplerska tehnika omogoča oceno hitrosti in smeri pretoka krvi, kar je ključno pri identifikaciji morebitnih nenormalnosti v arterijskem sistemu.

Diagnosticiranje s pomočjo ultrazvoka vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil je najpogosteje uporabljen za diagnozo različnih stanj. Natančno diagnosticira zadebelitev stene vratnih arterij, izraženo kot indeks IMT (skupna debelina intime in medije). Ta parameter je pomemben napovednik večje verjetnosti žilnih bolezni, še posebej pri bolnikih z zvišanimi krvnimi maščobami in visokim krvnim tlakom.

Kronična in napredujoča bolezen arterij

Ateroskleroza, kompleksen proces, ki se odvija vse življenje, predstavlja kronično bolezen, ki prizadene vse arterije v telesu. Notranjost žilnih sten (intima) se sčasoma poškoduje in zadebeli. Prvotno se stena žile zadebeli, kar zmanjša njeno sposobnost širjenja. Nato se na notranji površini žilne stene krvne ploščice, vnetne celice, maščobni delci in kalcij lepijo in postopoma zmanjšajo pretok krvi. Stalno vnetje v steni vodi do nastanka žilnega plaka. Čeprav se proces ateroskleroze začne že ob rojstvu, napreduje izjemno počasi. Klasično se klinični znaki pojavijo šele, ko je bolezen že močno napredovala. Razpočen plak pa lahko povzroči popolno zamašitev žile.

Posledice ateroskleroze

Zamašena žila lahko ima resne posledice. Pomanjkanje kisika in hranilnih snovi povzroči nepopravljivo škodo prizadetemu organu. Nepravočasna ali nezdravljena zamašitev pogosto vodi celo v smrt. Razumevanje ateroskleroze in njenih posledic je ključno za pravočasno prepoznavanje terapevtskih možnosti in preprečevanje napredovanja bolezni.

Zožitev in zamašitev arterij ter plaki na razcepiščih arterij

Ultrazvok vratnih žil razkriva tudi zožitve, zamašitve arterij in prisotnost plakov na razcepiščih arterij. Plaki lahko bodisi vsebujejo maščobe, kar predstavlja tveganje za možgansko kap, ali pa so kalcinirani, kar pomeni nevarnost zaradi ožanja širine arterije Doplerska ultrazvočna preiskava, sestavni del ultrazvoka vratnih žil, omogoča merjenje hitrosti in smeri pretokov krvi. Poleg tega nudi podrobno opisovanje debeline, strukture in značilnosti zadebelitev na steni arterij ter zožitev in zamašitev arterij. Ultrazvočni pregled vratnih žil je popolnoma neškodljiv za pacienta in se lahko izvaja večkrat.