Adventni venec – simbol adventnega časa

Ob koncu leta vsi že nestrpno pričakujemo praznične dni, ko okrasimo domove in pozabimo na vsakdanje skrbi. Čudovit adventni venec je prva praznična dekoracija doma, ki je lahko obešen na vhodnih vratih, postavljen na kuhinjski mizi ali klubski mizici v dnevni sobi. Kamorkoli se boste odločili, da ga boste postavili, bo polepšal prostor in pričaral praznično vzdušje v temnih decembrskih dneh.

Adventni čas se po običajih začne natančno štiri nedelje pred božičem, torej lahko že tudi konec novembra in traja do 24. decembra. Advent pomeni “prihod” ali “prihaja”. Po tradiciji ima adventni venec obliko kroga, ki simbolizira vrtenje letnih časov, krog življenja in večnost. Adventni venec je običajno spleten iz zimzelenih rastlin, ki so znanilci upanja in novega življenja, saj jim mraz in sneg ne prideta do živega. Navadno so na adventnem vencu tudi štiri sveče. Prvo svečo prižgemo na prvo adventno nedeljo, drugo na drugo adventno nedeljo in tako do zadnje nedelje pred božičem. Sveče simbolizirajo luč, ki prihaja na svet na božič.

adventni venec
Adventni venec je lepa namizna dekoracija.

Kakšen adventni venec izbrati?
Adventni venec lahko izdelate sami, še posebej če ste spretni in v naravi naberete zimzeleno rastlinje, ki ga boste povezali v venec. V primeru, da nimate časa ali pa ne znate, a bi vseeno radi imeli adventni venec, potem pa izberite med čudovitimi možnostmi na spletni strani. Izbirate lahko med tradicionalnimi okroglimi venci, ali malo bolj sodobnimi v posodi. Izbirate lahko tudi med različnimi oblikami, barvami in velikostmi sveč. Na kratko izberete lahko adventni venec, ki vam bo popestril pred praznično vzdušje doma. Izbran adventni venec potem samo postavite na mizo in vsako nedeljo pred božičem prižgete eno svečko (več) in uživate v njihovi svetlobi in pričakovanju prazničnih dni.

Adventni venec je lahko tudi zelo lepo darilo v predprazničnem času ali pa razlog, da se z družino in prijatelji podružite ob vencu in uživate skupne trenutke.